Stichting Corwin Collection

Naam van de instelling
Stichting Corwin Collection

Contactgegevens
email adres : erzitgevaarindelucht@gmail.com

RSIN/fiscaal nummer
821419626

Doelstelling
Het (doen) bewaren, inventariseren en beschrijven van de nalatenschap van de heer Henri Max Corwin, geboren op 22 september 1903, waaronder begrepen een oorlogsdocumentatie: het verzamelen van gegevens over de geschiedenis van de Joden en hun cultuur in Nederland en het Duitse Grondgebied in het algemeen en in Twente in het bijzonder: het tentoonstellen van en het publiceren over de hiervoor vermelde nalatenschap te behoeve van educatie.

Beleidsplan
Het bestuur legt zich toe op de zorg van de Corwin Collection – bestaande uit een oorlogsverzameling met betrekking to de Tweede Wereldoorlog, genealogische gegevens over de Joden in Noord- en Oost Nederland en diverse publicaties. Ook op het bekendheid geven aan het boek

‘Er zit gevaar in de lucht, ik ruik het’-het levens bericht van Henri Max Corwin (1903-1962), gepubliceerd in 2010 en de vertaling daarvan in het Engels, ‘There is danger in the air, I can smell it’ gepubliceerd in 2015.

Wat de Corwin Collection betreft, gaat het in hoofdzaak om:

  • het onderhoud van een web site, oorspronkelijk gelanceerd in 2008/9 maar sinds 2019 vervangen door een modernere versie
  • het bewaren, inventariseren en beschrijven van de verzameling
  • het onderhoud en de vernieuwing van de web site dat werd uitbesteed.

De inventarisatie en beschrijving van de verzameling was onderwerp van afspraken tussen de Stichting en de Stichting Synagoge Enschede (SSE). Maar de uitvoering is vastgelopen.

Verslag van de activiteiten
De Stichting heeft  vanaf 2008 een website laten maken waarop een selectie uit de Corwin Collection is gepubliceerd.

De Stichting heeft de uitgave mogelijk gemaakt van een biografie over H.M.Corwin (1903-1962): ‘Er zit gevaar in de lucht, ik ruik het,  het levensbericht van H.M. Corwin’. Jaar van uitgifte: 2009.

Er zijn lezingen gegeven over de verschillende onderdelen van de verzamelingen en over het boek op diverse locaties in Nederland.De verzamelde genealogische gegevens over de Joden in Noord en Oost Nederland zijn gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan de genealogische site Akevoth.

Verslag van de activiteiten
In 2019 is besloten om twee nieuwe websites te creëren:

https://www.erzitgevaarindelucht.com in het Nederlands met als doelgroep de jongeren van Nederland is in de lucht sinds 10 augustus 2019

https://www.thereisdangerintheair.com in het Engels als opvolger van de oude site www.corwincollection.com, in de lucht sinds 30 oktober 2019. De oude site, gemaakt in 2008, is nu moeilijk te bekijken, doordat er gebruik is gemaakt van een inmiddels verouderd beeldanimatie systeem genaamd Adobe Flash Player. Flash Player wordt vanaf eind 2020 niet meer ondersteund door Adobe en Google. De nieuwe site is anders opgezet maar maakt gebruik van vrijwel alle ingrediënten van de oude site.

Financiële verantwoording, uiterlijk zes maanden na afloop van het boekjaar