Daarom deze website!

‘Opdat het niet weer gebeurt’,  schreef Henri Max Cohen. Dat geeft ook de achtergrond weer van deze website.

In de wereld van vandaag zijn angstaanjagende tendensen waar te nemen. Het lijkt wel alsof de jaren negentientwintig en dertig zich herhalen. De opkomst van ultra-rechts in de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Hongarije en Polen en ja, ook in Nederland. De rol van nep-nieuws en leugens van politieke zijde, het verspreiden van anti-Joodse, anti-moslim en anti-homo en racistische propaganda. Is de wereld zo hardleers dat zij daar opnieuw inloopt ? Of moet iedere generatie die oude lessen opnieuw leren ? Hoe zit het met jullie, de jongeren van Nederland ?

Political questions are far too serious to be left to the politicians, schreef Hannah Arendt in “Men in Dark Times”.

Dat betekent dat jullie allen je bewust moeten zijn van je plaats in de maatschappij. Dat betekent ook: wees niet passief, zorg dat je niet bij de zwijgende meerderheid gaat behoren want zo is destijds in Duitsland Hitler aan de macht gekomen. Te weinig mensen zagen toen de ernst van de situatie in.

Bedenk steeds goed op welke politicus je gaat stemmen; lees het partijprogramma en besef dat in een democratie lang niet alles wat daarin staat ook haalbaar is.

Loop dus niet achter de politicus aan die je gouden bergen belooft en de ene oneliner na de andere op je afvuurt, hoe mooi zijn woorden ook klinken. Elke politicus dient zijn standpunt helder weer te geven. Geen enkele bevolkingsgroep mag gediscrimineerd worden.